1%-os támogatás
Adószámunk:
18570209-1-10

Szeretettel köszöntjük minden kedves látogatónkat Egyesületünk honlapján
Email: info kukac hvkme.hu
BEMUTATKOZÁS
AZ EGYESÜLET
TEVÉKENYSÉGE
A TAGSÁG FELTÉTELEI
Impresszum


<<<Vissza a lap tetejére


KÖZLEKEDÉSI
KEDVEZMÉNYEK

MUNKALEHETŐSÉG
AKADÁLYMENTESÍTÉSI
TÁMOGATÁS
GÉPJÁRMŰÁTALAKÍTÁS
SEGÉDBERENDEZÉSEK
 
GÉPJÁRMŰ ÁTALAKÍTÁS
Segédberendezések
AZ EGYESÜLET
TEVÉKENYSÉGE
A TAGSÁG FELTÉTELEI

13/1992. (VI. 26.) NM rendelet
a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról

________________________________________________________________

Mozgáskorlátozottak által vezethető járművekre vonatkozó szabályok
Forrás: Nemzeti Közlekedési hatóság


Vonatkozó jogszabály: 13/1992. (VI. 26.) NM r. a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról

Mozgáskorlátozott által vezetett jármű

A közúti járművezetők egészségi alkalmassága vizsgálatának célja
  • annak megállapítása, hogy a közúti járművezető jelöltnek, illetőleg a közúti járművezetőnek nincs-e olyan betegsége, testi vagy szellemi, illetőleg érzékszervi fogyatékossága, amely őt a közúti járművezetésre egészségi szempontból alkalmatlanná teszi; továbbá azoknak a feltételeknek,
  • illetőleg korlátozásoknak a meghatározása, amelyek mellett a vizsgált személy betegség, testi vagy érzékszervi fogyatékosság fennállása esetén is vezethet közúti járművet.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM r. alapján az előzetes és az időszakos egészségi alkalmassági vizsgálatot az e célra szervezett szakértői bizottság végzi, akkor ha
   a) a közúti járművezető jelöltnél, illetőleg a közúti járművezetőnél a közúti járművezetéshez művégtag használata szükséges;
   b) a közúti járművezető jelölt vagy a közúti járművezető csak meghatározott típusú vagy a számára szükséges módon átalakított, illetőleg segédberendezéssel ellátott közúti járművel lehet alkalmas közúti járművezetésre.

A szakértői bizottság a közlekedési hatóság részéről közúti jármű műszaki szakértővel egészül ki.
A szakértői bizottság a közúti járművezetői engedélyhez csatolandó mellékletben közli a közúti járművezetés műszaki feltételeit. Ebben előírja a vezethető közúti járműbe beépítendő segédberendezéseket, illetve a közúti jármű szükséges átalakítását.

A szakértői bizottság az egészségi alkalmasságot csak abban az esetben állapíthatja meg, ha a közúti járművezető jelölt vagy a közúti járművezető a szakértői bizottság nem orvos tagjai előtt a gyakorlatban előzetesen bizonyítja, hogy az átalakított szerkezeteket biztonságosan kezelni tudja.

A mozgáskorlátozott személy által vezetett gépjárművet a számára előírt műszaki megoldások alapján kell kialakítani, illetve átalakítani, amely így a következő lehet:
   a) gyári kivitelű vagy már forgalomban lévő átalakított gépjármű, amelynek kialakítása már megfelel a vezető mozgáskorlátozottságából adódó követelményeknek (pl.: automata, vagy önműködő tengelykapcsoló, automata, vagy önműködő sebességváltó, rásegítős, vagy szervokormány, rásegítős, vagy szervo üzemi fékberendezés, stb),
   b) a bizottság által megállapított és előírt módon átalakított gépjármű (pl.: üzemi fék-, vagy kormányrásegítő (szervo) berendezés, automata sebességváltó beszerelése, eredeti kezelőszervek megváltoztatása, kiegészítő berendezések alkalmazása, stb.),
(Megjegyzés: az átalakítás engedélyköteles)
   c) segédberendezések beszerelésével kialakított gépjármű, amikor az eredeti kezelőszervek megmaradnak (pl.: kézzel is működtethető pedálok, vagy a jármű használata során be- és kikapcsolható pedálok, a tengelykapcsolót- vagy sebességváltót működtetető berendezés utólagos beszerelésével átalakított gépjármű). A kialakítás, a gyári kivitelű önműködő tengelykapcsolóval illetőleg sebességváltóval egyenértékű kell hogy legyen.

   A közlekedéshatósági műszaki szakértő ellenőrzi a szakértői bizottság által előírt műszaki feltételek teljesítését, majd a segédberendezések működtetésével vizsgálja a felsoroltakat, eldönti a műszaki alkalmasságot.

Ha a segédberendezések beszerelése mindenféle szempontból elfogadható, akkor a "Melléklet a gépjármű forgalmi engedélyéhez" formanyomtatvány kerül kiadásra. A gépjármű forgalmi engedélyébe "A melléklet szerinti segédberendezéssel szerelt" szövegű záradékot vezetik be.

A melléklettel ellátott forgalmi engedéllyel rendelkező gépjármű segédberendezéseinek műszaki állapotát a továbbiakban az időszakos műszaki vizsgálatokon ellenőrzik.
Ha az időszakos műszaki vizsgálat során a vizsgabizottság vezetője úgy találja, hogy a segédberendezés rendeltetésszerűen nem működtethető, vagy az előírt segédberendezés hiányos, illetőleg hiányzik, akkor a "Melléklet a gépjármű forgalmi engedélyhez" nyomtatványt bevonja és azt a területileg illetékes közlekedéshatósági műszaki szakértőhöz juttatja el.
A közlekedéshatósági műszaki szakértő a "Melléklet a gépjármű forgalmi engedélyhez" nyomtatványt akkor adja vissza, illetőleg elvesztés esetén akkor pótolja, ha az ismételt járműbemutatásnál meggyőződött a segédberendezés megfelelő működéséről.


MUNKALEHETŐSÉG
AKADÁLYMENTESÍTÉSI
TÁMOGATÁS
KÖZLEKEDÉSI
KEDVEZMÉNYEK
ImpresszumSulyok Műhely

Mozgáskorlátozottaknak
vezetői segédberendezések készítése amely egyik vagy mindkét lábat helyettesíti.
Tengelykapcsoló -fék -gáz
Tengelykapcsoló
Fék és Gáz pedálok
átalakítása kézi vezérlésre.

Gépjármű átalakítás mozgáskorlátozottaknak

potpedal.hu


Kézivezérlés készítése minden autótípusba
Szigeti Ottó Tibor
kezivezerles.hu

Gépjárművek átalakítását, segédberendezések készítését végző szervizek, műhelyek:

Sorstársi tanácsadás