Hatvan város honlapja
Lőrinci város honlapja
Apc község honlapja
Boldog község honlapja
Csány község honlapja
Ecséd község honlapja
1%-os támogatás
Adószámunk:
18570209-1-10

Szeretettel köszöntjük minden kedves látogatónkat Egyesületünk honlapján
Email: info kukac hvkme.hu
BEMUTATKOZÁS
AZ EGYESÜLET
TEVÉKENYSÉGE
A TAGSÁG FELTÉTELEI
Impresszum


<<<Vissza a lap tetejére


KÖZLEKEDÉSI
KEDVEZMÉNYEK

MUNKALEHETŐSÉG
AKADÁLYMENTESÍTÉSI
TÁMOGATÁS
GÉPJÁRMŰÁTALAKÍTÁS
SEGÉDBERENDEZÉSEK
 
AZ EGYESÜLET
TEVÉKENYSÉGE
Hort község honlapja
Kerekharaszt község honlapja
Nagykökényes község honlapja
Petőfibánya község honlapja
Rózsaszentmárton község honlapja
Zagyvaszántó község honlapja
Együtt Önnel BIZTONSÁGUNKÉRT
Itt az ideje, hogy jobban megismerje és megelőzze a jogsértéseket

Egyesületünk csoporttaggyűlés keretében bűnmegelőzési előadást és fórumot tartott Apc és Kerekharaszt községekben.
       Hajlamosak vagyunk azt gondolni "Velünk ez nem történhet meg", pedig bármelyikünk válhat bűncselekmény áldozatává. Közülünk is vannak olyan csoportok, akik fokozottabb veszélynek vannak kitéve. Ilyenek például az időskorúak, mozgáskorlátozottak, akikről az elkövetők azt gondolják, velük szemben fölényben vannak.

A leggyakrabban elkövetett bűncselekmények:

- lopás (betöréses lopás, trükkös lopás, besurranásos lopás)
- rablás
- csalás

Módszerek:

Az elkövető(k)…

 • valamilyen "legendával" bebocsátást nyernek a lakásba. Amíg az egyik elvonja a sértett figyelmét azzal, hogy segítséget kér, addig a másik az előszobából, szobából, konyhából, "kirámolja" a mozdítható értékeket. (Az elkövető úgy irányítja a beszélgetést, hogy a sértett akaratlanul is felfedi pénzének rejtekhelyét).

 • hivatalnoknak adja ki magát, (rendőr, postás, stb.) pl. az "álrendőr" elhiteti a az időskorúval, hogy hamis pénzben kapta meg a nyugdíját és ezért el kell vinnie megvizsgáltatni.

 • kihasználja azt, hogy a lakás bejárati ajtaja nyitva van, így az előszobából, konyhából könnyedén és észrevétlenül össze tudnak pakolni. Ha közben találkozik az időskorúval, ügyesen kimagyarázza a helyzetet.

 • egy ideig megfigyeli as sértett szokásait. Ebből megtudhatja, hogy az időskorú, amikor elhagyja a lakását, hova dugja el a lakáskulcsot. Az elkövető bemegy és kipakol.

 • valamit megvételre ajánl, de a termék és annak ára nincs arányban.  Arra hivatkozik például, hogy lerobbant az autója, és nincs pénze megjavítani. megkéri a sértettet, hogy fizesse ki helyette, amiért cserébe árut helyez letétbe. Az áru értéke jóval kisebb, mint a kölcsönkért pénzé, és persze a csaló később sem rendezi a tartozását.

 • Szolgáltatással házal. Az üzletkötés elején kedvező árat mond, majd amikor fizetésre kerül a sor, jóval nagyobb összeget kell fizetni. (pl. egy kés megköszörülése 100Ft, amikor fizetni kell, akkor centiméterenként kéri a 100 Ft-ot).

 • kocsmázások, italozások alkalmával technikás beszédével tudja meg áldozatától pénzének, értékeinek rejtekhelyeit, (legyen az nála, vagy a lakásában). Az alkalmi ismerős felajánlja, hogy hazakíséri, majd útközben megpróbálja kirabolni, vagy az áldozattól kiprovokálni, hogy hívja fel magához és ott követ el ellene hasonló bűncselekményt.

Mit tehetnek?

 • Otthon ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak.

 • Otthon tartózkodás alkalmával is tartsák zárva a lakás ajtaját és a kaput.

 • Ne engedjenek be idegeneket a házukba, lakásukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak is, vagy bármilyen jó üzletet is kínálnak, vagy segítséget kérnek.

 • Ha díjbeszedő, egyéb hivatalos ember, vagy emberek érkeznek, kérjenek tőlük igazolványt, milyen jogosultságuk van arra, amit mondanak, ha pénzt szednek, adjanak róla nyugtát, átvételi elismervényt, igazolást, stb.

 • Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket, (rendes sárga színű, postai befizető csekket), lehetőleg ne adjanak készpénzt, és főleg ne engedjék be őket be a lakásba, udvarba!

 • Fontos tudni, hogy amit a postás kézbesít nyugdíjat, illetve a pénzt, amit pénzintézetben tartanak, az nem hamis, mert az már ellenőrzött!

 • Postaládára, ajtón a névtáblára, csak vezetéknevet írjanak, hogy ne lehessen következtetni az ott lakó nemére, családi állapotára, a keresztnév ismeretével régi ismeretségre lehet hivatkozni.

Érdemes:
 • Saját biztonsági hálózatot kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd), akiktől azonnal segítséget kérhet, akár telefonon is. Telefonszámunk legyen mindig a telefon közelében! Nemcsak ekkor lehet fontos, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel, hanem egyéb okból is. (pl. egészségügyi).

 • Megfigyelni a kéretlenül látogató idegeneket, ha egy mód van rá, írják fel gépkocsijuk rendszámát.

Megelőzés:
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról):
 • célja: a saját otthonukban élő, és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú, valamint fogyatékos személyek részére nyújtott ellátás. Segítségével fenntarthatók a biztonságos életvitel feltételei. Alapvetően egészségügyi ellátásra szerveződik, de bűncselekmény megelőzésére is alkalmas.
 • érdeklődni lehet: Családsegítő Intézetek, Helyi Önkormányzatok

Amennyiben az Ön sérelmére mégis bűncselekmény történik, azonnal értesítse a Rendőrséget a    107-es hívószámon.
Impresszum


Impresszum


JELZŐRENDSZERES HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

Ha Ön:
 • Egyedül él, vagy sokat van magában és egészségügyi állapota miatt rendszeres felügyeletre szorulna,
 • Szívesen venné, ha saját környezetében biztonságérzettel élhetne,
 • Hozzájárul ahhoz, hogy lakásában egy jelzőrendszer kerüljön telepítésre,
 • Vállalja, hogy biztonsága érdekében együttműködik a gondozókkal és lakáskulcsot biztosít részükre, hogy  r o s s z u l l é t e  e s e t é n  bejussanak Önhöz

Elég egy gombnyomás, és máris egy egész rendszer mozdul meg Önért

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás egy olyan gondozási forma, amelyet saját otthonukban élő egészségi állapotuk miatt rászoruló vagy fogyatékossággal élő személyek részére nyújtunk.

Egy gombnyomás segítségével fenntartható a biztonságos otthoni életvitel, krízishelyzetben pedig a lehető leghamarabb érkezik a szociális gondozó. 
>>> részletes tájékoztató >>>


Sorstársi tanácsadás